Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Φτιάχνουμε μαγιάτικα στεφάνια




Το στεφάνι που πλέκεται την παραμονή της Πρωτομαγιάς είναι το μοναδικό σχεδόν έθιμο, που εξακολουθεί να μας δένει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλιότερες εποχές. Το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κρανιάς ή κλήματος και στολιζόταν με λουλούδια και θαλερά κλαδιά από καρποφόρα δέντρα (αμυγδαλιά με αμύγδαλο, συκιά με τα σύκα, ροδιά με ρόδι ) αλλά και στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, κρεμμύδι και σκόρδο για το μάτι.



Με λίγα και απλά βήματα μπορούμε να φτιάξουμε ένα όμορφο και πολύχρωμο στεφάνι για να υποδεχθούμε τον Μάη.





 Εργαλεία που θα χρειαστούμε:

  •       Ένα κουβάρι σπάγκο ή κλωστή
  •       Ένα  ψαλίδι
  •       Ένα ζευγάρι γάντια.


Για τα λουλούδια

Διαλέγουμε πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια. Δεν ξεχνάμε ανάμεσα στα χρωματιστά λουλούδια να διαλέξουμε και πρασινάδες. Αφού μαζέψουμε τα λουλούδια, φτιάχνουμε μικρά μπουκετάκια. Θα χρειαστούμε 15-20 μπουκετάκια.

Για τη βάση του στεφανιού
Τη βάση του στεφανιού μπορούμε να τη φτιάξουμε από διάφορα κλαδιά ( με φύλλα ή χωρίς ) που θα πλέξουμε μεταξύ τους. Λυγίζουμε τα κλαδιά σε κύκλο και τα δένουμε  με τον σπάγκο σφιχτά.

Πώς φτιάχνουμε το στεφάνι
Αρχίζουμε  να δένουμε  τα μπουκετάκια πάνω στη βάση που φτιάξαμε από κλαδιά. Καλό είναι το κάθε μπουκέτο να κρύβει τα κοτσάνια του επόμενου για να φαίνονται στο τέλος όλα τα λουλούδια σωστά.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου